Avgust Strindberg: Gospodična Julija (gledališka predstava)

gosp-julija-fb

Avgust Strindberg: Gospodična Julija

 

Teden mladih je tu in ker je tudi kultura kul, nas tokrat obišče Mladinski oder Kranj, ki bo premierno uprizoril Gospodično Julijo.

 

Režija: Ajdin Huzejrović

Dramaturgija: Ajdin Huzejrović in Lara Fortuna

Igrajo: Lara Fortuna, Benjamin Štangar, Ema Herlec

 

Avgust Strindberg, osrednji švedski dramatik s svetovnim glasom, je vstopil v literaturo in gledališče, ko je bil naturalizem v svetovni književnosti že na višku. V naturalistični dramatiki so ustvarili prva večja in pomembnejša dela norvežan Henrik Ibsen, šved Avgust Strindberg, za njima pa nemec Gerhart Hauptmann. Ibsen še zmeraj velja za utemeljitelja naturalistične dramatike, Stridnbergu pa je treba priznati, da jo je z nekaterimi svojimi dramami celo razvijal in poglabljal, ko jo je hrati tudi osvobajal iz meščanske konvencionalnosti, zlasti s prikazovanjem erotično seksualnih problemov. Radikalnejša kakor Ibsenova Nora je bila in tudi je Strindbergova Gospodična Julija.

 

Enodejanska tragedija Gospodična Julija je Strindbergov vrh po “naturalističnem gledanju” na erotični, seksualni in socialno moralni problem spolnega združenja med grofovo seksualno eksaltirano hčerko in njegovim lakajem. V njej je prikazano tudi socialno razredno nasprotje v skrajnostnem razmerju. Ker so razredno moralne razlike med svetom njene družine, to se pravi med njenim očetom grofom in lakajem, tako velike, da zazija med njo in lakajem po spolni združitvi prepad v katerega se mora Julija zrušiti, saj se je v slepi sli spozabila tako daleč, da je zapeljala lakaja in se mu tudi vdala. Julija se ne zaveda kdaj preide njeno igračkanje v grozljiv vrtinec strasti.

 

Vstopnina:

– predprodaja: 3 € za člane Kluba študentov Kranj, 4 € za ostale (Info točka KŠK)

– na dan dogodka: 5 € (blagajna Bazena)

 

Spremljaj dogodek na Facebooku →

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo le-teh. več informacij

Na spletnih straneh Bazena Kranj uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih

Zapri